Un bufet Suedez

Carnati de Vardar

Carnatii de pe Valea Vardarului se pot face cu orice feliu de carne tocata, dar adevarati sunt doar cei umpluti cu tocatura grasa de curcan .  Se foloseste pieptul de curcan cu grasimea stransa la, scuzati, tartita paserii.                 Pentru carnea unui singur curcan adult, se mai adauga desigur :

3-4 capatani de usturoi;2 3-4 cepe mari ; 10 grame piper macinat ; 3-4 ardei de Cayenne sau 10 grame paprika dulce; 5 grame paprika iute; 10 grame cimbru; 10 grame sovarf; 10-15 grame sare de mare; mate de curcan sau curca

Lucrarea se incepe cu o zi mai inainte. Matele se spala bine, intorcandu-le si pe dos, precum ciorapii, apoi se freaca cu sare si ceapa tocata marunt-marunt. Se lasa peste noapte acoperite cu multa sare si ceapa hacuita. A doua zi, carnea se marunteste cu satarul pe nicovala de lemn de fag, se adaugeste grasimea, usturoiul curatat, condimentele si sarea. Se mai da o data lupta ciopartirii si se amesteca rezultatul, cercand, oarecum, uniformizarea bagajului. Se umplu matele curcanului indesate bine, se leaga capetele cu sfoara de canepa sau bumbac.  Se atarna in cosul vetrei spre scurgere si 3-4 zile se lasa la fum. Se pot da la masa si proaspeti, dar pacatul lacomiei va cadea asupra nerabdatorilor. Merinde pentru zile de hart in lungul periplu al turmelor din Peloponez pana dincolo de Tara Maramuresului.