Sul de creier

Fiica domnitorului Radu Șerban, Elina, soție a marelui postelnic Constantin Cantacuzino, a căpătat într-o viață lungă cinci fete și șase băieți.

Și după datina principatului, fetele și-au luat la măritiș partea cuvenită din averea părintească, iar restul satelor și a pământurilor a fost împărțit în bună liniște și pace băieților clironomi, de marea postelniceasă Elina Cantacuzino, rămasă văduvă și retrasă la moșia baștinei sale – Mărginenii.

La masa împărțelii averii părintești, Elina doamna a adus și suluri de creier pentru desfătarea pântecului și vigilența minților odraslelor.

Proporții pentru foaie: 4 ouă, 4 linguri mari de ulei, 4 linguri tot atât de mari de făină, 5 linguri tot atât de adânci de brânză rasă, 300 ml de lapte. Se face un rântaș din ulei și făină, cu mare băgare de seamă pentru a rămâne alb ca pânza de borangic și se stinge cu laptele călduț abia muls de la vacile din gospodărie. După ce s-a răcit se pun: telemeaua de oaie rasă, gălbenușurile pe rând și la sfârșit albușurile bătute omăt. Se unge o tavă dreptunghiulară, se presară cu făină și se coace la foc mărunt aluatul pufos, să rămână alb ca norii cerului, se răstoarnă pe un șervet și se rulează.

Umplutura: 1 kg de creier de porc sau de vacă, 100 grame unt, sare, piper, pătrunjel, tarhon și lămâie. Creierul se înăbușă cu pătrunjelul, tarhonul și piperul în untul deja topit. Se întinde pe blat și se rulează din nou cu șervetul. Se lasă opt ore la rece să se pătrundă gusturile și să se poată tăia fin și neted.

Despre jocul moștenirilor, s-au scris multe dar în cazul de față totul a fost cu dreptate până ce unul din fii ajuns-a la domnie în anul 1688, și a cerut din nou împărțirea moșiilor între cei șase frați moștenitori. Fiul domnitor era Șerban Cantacuzino ce-a uitat de testamentul mamei dar n-a uitat ca măcar o dată pe săptămână să mănânce cu nesaț sul de creier cu mult pătrunjel și tarhon.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism