Friptură de miel rece

La praznic, după ce însuși Preasfințitul Mitropolit al țării l-a uns cu mir și i-a urat vlăstarului voevodal „înțelepciunea regelui Solomon și măreția regelui David”, toate stările Bucureștilor      s-au veselit foarte în jurul meselor întinse cu de toate ale gurii, dar mai cu osebire, în jurul fripturilor de miel.

Pulpele de miel s-au copt la cuptoarele domnești, păzite de slugile hârșiite în ale treburilor gospodărești. Mirodeniile cu care au uns carnea de miel împănată cu căței de usturoi s-au rotit cu uleiul de măsline în pisăloaga de aramă : sare, piper, bălegarul dracului, pelin, cimbru saturea, tarhon, cuișoare, ghimbir, chitră Kaffir, foi de dafin și nucșoară fruct. Din vreme în vreme stropeau pulpele de miel, când cu vin roșu, când cu ulei de măsline, când cu vin alb, apoi o întorceau, o suceau și iar o ungeau cu sosul de mirodenii.

Guralivii târgoveți ai orașului, cinstind nașterea coconului Radu Basaraba, mult mai mâncau din frageda friptură, nu se mai săturau de mirosurile ce le dezmierdau cerul gurii, curgeau vinurile roșii cu miros de tămâie și scorțișoară, alunecând pe gâtlejurile uscate, fără opreliște.

Dangătul clopotelor Sfintei Troițe răsuna a sfântă sărbătoare după datina Răsăritului, mai totdeauna la praznicele domnești înscrise în terfeloagele istoriei.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism