Chiftelute de porc cu susan – Tudorița din Răzvani

Se adună din gospodăria casei cele trebuitoare : 1,5 kg fleică de porc împănată, 2 căpățâni de usturoi rupte din funia împletită, 4 cepe albe de mărime potrivite, 4 ouă de găină ori ce se găsește în cuibar, ouă de gâscă ori ouă de curcă, rață, ce-o fi, 2 legături zdravene de mărar, 2 legături tot atât de groase de pătrunjel –  rupte din grădina Tudoriței, făină albă din hambar, o jumătate de pâine rămasă de cu seară înmuiată în lapte călduț 200-300 ml, ulei de măsline cam 300 ml, sare, piper, coriandru după ochi și 300 grame susan.

Se toacă carnea împreună cu ceapa, se pune pâinea la înmuiat în lapte apoi se stoarce și se amestecă cu tocătura. Se frământă bine carnea adăugându-se ouăle, sarea, piperul, coriandru, verdeața tocată mărunt, mărunt și usturoiul pisat. În vremea aceasta, se aude încetișor și domol „Cine te-a facut pe tine, Tudorito nene/Asa-nalta si subtire, Tudorito nene”. După ce am învârtit și răsucit tocătura, în mână se rotunjesc chiftelele de forma nucilor de Geoagiu. Se tăvălesc prin susan și se prăjesc într-un ceaun cu uleiul încins până se rumenesc de culoarea castanelor coapte.

Bărbatul Tudoriței, sosește și strigă din poartă: „Nevastă, ai gătit chiftele, se simte mirosul lor amețitor din drum!

Kera Calita

          

 

 

 

 

 

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism