Zacusca de somn

       În Deltă, la Sfântul Gheorghe, în casa bântuită de vânturile Mării Negre și a fluviului Dunării, „propretarul” Oleg Scerbina, prepară zacuscă de somn pentru zece răgățeni veniți la pescuit tocmai văile Snagovului. Nevastă-sa, femeie bărbat, de altfel amândoi harnici truditori și fii ai mării, adună din grădină : 500 grame ardei capia cărnos, 500 grame ardei gras verde și lucios, 500 grame ceapă, 200 grame arpagic, salvie și tarhon verde. Lipoveanul Oleg, după rețetele din moși-strămoși scoate din cămară : 8 frunze de dafin, 300 grame de măsline, 200 grame de bulion, o lingură de oțet, o ligură cu vârf de zahăr, 600 ml ulei de măsline, 200 ml de vin alb de Murfatlar, o linguriță plină cu piper boabe, sare și piper după gustul slavilor.

Pe lângă știința velelor, nodurilor și celorlalte tainice marinărești, marafeturi de mult stăpânite, Oleg, călește ardeii și ceapa în uleiul de culoarea chihlimbarului cu foile de dafin uscate, piperul negru boabe, sarea, arpagicul și măslinele desărate. Somnul pescuit – când încă nu se crăpase de ziuă –   îl taie cubulețe mici, îl prăjește ușor, apoi îl răstoarnă cu jiul lui cu tot în cratița cu legumele rumenite. Sfârâie laolaltă circa 20 de minute lângă bulionul, zaharul, vinul și oțetul de mere. Compoziția tot fierbe la foc poltolit din scândurile bocaporților încă un sfert de ceas după care se dă o jumătate de oră la cuptorul din curte fățuit din pământ și nisip.

Vinul galben verzui de Murfatlar cu damf de flori de tei rămas din balerca stăpânului Oleg, a făcut și el „cap compas”, dăruind dorințe de drum și aventuri în largul mării Pontului Euxin.

Kera Calița

https://goo.gl/3oiUXQ

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism