Vol-au-vent umplut cu fazan Salmi

Numele Argetoianu le venea de la Moșia Hargetoaia stăpânită pe la începutul veacului al XVI-lea de moșul Varjoghe. Așchia plecată din trunchiul strămoșesc s-a chemat Constantin Argetoianu și s-a nevoit pentru binele țării în multe și felurite guverne de toate culorile și tendințele.

După năravurile vechi ale boierimii din Valahia Mică, Conu Costică, iubea un fel de mâncare numit Fazan Salmi, rețetă primită moștenire și dăruită mai departe bucătarilor guvernelor în trecere în manieră riguroasă.

Pentru zece miniștrii invitați în casa cu ove și torsadă – Argetoianu – de pe ulița Henri Coandă, s-au făcut următoarele cumpărături de la magazinul Leonida: 3 bucăți de fazan în pene, 0,5 kg costiță afumată, 200 ml vin roșu Cabernet Sauvignon cu gust de fructe roșii coapte, 150 grame unt de la fermele Baloteștilor. Din piața Amzei, slugile au cumpărat: 500 grame arpagig, 400 grame morcovi, 200 grame albitură, 300 ml ulei de măsline, 400 ml suc de roșii, nucșoară, cimbrișor, sare, piper și pentru foietaj au facut comandă la Casa Capșa.

Fazanii se jumulesc, se pârlesc, se freacă cu sare, se spală, li se scot oasele toate și se taie carnea în cubulețe de mărime potrivită. Costița afumată se taie și ea în cubulețe, asemenea, albitura, morcovii și se pun la călit împreună cu sarea, piperul, nucșoara, cimbrișorul și arpagicul un sfert de ceas. Bucătarii adaugă untul care se stinge cu vinul, se dau în clocot încă 15 minute, după care se pune sucul de roșii și se fierb până se formează un sos lejer. Foietajul se taie pentru formele a 10 coșulețe cu diametrul de 8 cm, se coc la cuptor și când sunt gata se umplu cu compunerea bine mirositoare de mai sus.

În timpul seratei, se știe cum și-a încurajat miniștrii în hotărârea regelui Carol al II-lea pentru demiterea guvernului :                   „- Lăsați, nu vă fie teamă, lichele mai mari ca noi nu are de unde găsi!”.

Biet naiv, cât de mult s-a putut înșelea bătrânul politician hârșiit cu toate răutățile pământului!

Kera Calița

https://goo.gl/wEhyFY

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism