Un fenomen culinar la distanță de 420 de ani

Să vedem, împreună, cam ce se mânca și în ce cantități în zbuciumatul secolul al XVI-lea.

„Astfel, la 24 iulie 1594, vine la Cluj un sol muntean cu șapte camarazi și trei însoțitori, în total unsprezece guri. Ei primesc la prânz opt kg de carne pentru fiert și fript, două găini, varză murată, un kg de morun, prune uscate, pești mărunți, sare, ceapă, fructe, zece litri de vin, țipăi și pâine. Seara li se oferă opt kg de carne pentru fiert și fript, două kilograme și jumătate de ridichi, ceapă, pătrunjel, două găini, raci și țipari, țipăi și pâine, fructe, 1,35 litri de mied și 13,5 litri de vin.”

Din acest fapt se pot vedea marile cantități mâncate de munteni în secolul al XVI-lea: peste 750 de grame de carne fiartă și friptă de fiecare persoană, atât la prânz cât și seara, ceea ce face un kilogram și jumătate pe zi; doi litri de vin pe zi de trăitor, afară de găini, pește, raci, fructe și pâine.

Azi, 23 octombrie 2017, după aproape 420 de ani Calița ot Jariștea , la cuhniile dumneaei pregătește pentru șase invitați o gustare picantă care cântărește 500 de grame.

 

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism