Tortul de bezea Kiseleff

La ridicarea în scaunul domniei, Bibescu Vodă a recomandat Obșteștei Adunări ca poporul român, recunoscător, să-și arate admirația pentru generalul conte Pavel Kiseleff, ce cu pricepere și înțelepciune a condus Principatele în timpul ocupației muscălești. Iar Obștea Adunare a votat atunci cu entuziasm fondul de 15,000 de galbeni pentru ridicarea statuiei contelui guvernator.

Bătrânul conte Kiseleff a mulțumit de la Paris pentru cinstire, dar a recomandat ambasadorilor români construirea unui șir de cișmele publice spre păstrarea numelui său. Și drept urmare s-au construit cișmelele și grădina din nordul orașului, străbătută de drumul pietruit ce s-a numit șoseaua Kiseleff.

Totodată a rămas în amintirea poporului român și tortul de bezea adus din capitala Țarului, tort pregătit de Prințesa Bagration și apoi admirat și aranjat la toate sărbătorile de toate boieroaicele Valahiei.

Blatul se prepară din 8 albușuri și 500 grame de zahăr care se bat pe foc mic cu coajă de lămâie rasă, apoi această compoziție se lasă o oră la rece. Se coc patru foi pe dosul unei cratițe (pe o foaie de pergament unsă cu unt) la pâlpâirea unui foc abia întrezărit. Cele patru foi de bezea se răstoarnă pe o planșetă și pergamentul se jupoaie după ce s-a răcit puțin.

Crema se face din 2 pachete mari de unt, 100 grame de cacao de cea mai fină marcă, 300 grame de zahăr, 150 ml lapte, o lingură făină, 4 gălbenușuri care se amestecă și se bat cât te țin puterile. La sfârșit se ard 2 linguri de zahăr cu 60 de nuci și se rostuiesc foile de bezea cu crema și se orneaza după imaginația fiecăruia.

Acum firesc, ne întrebăm ce conte guvernator și din care capitală a lumii, ne-o fi transmis de curând, ca de obicei, o altă blândă rugăminte sau o rețetă de tort cu așa mare cătare.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism