Tocană din fructe de mare

Într-una din zilele cu nori, spre ai mai trece din stenahorie, Kera Calița a pregătit tocană din fructe de mare, rețetă luată din satul Ofriniou de pe lângă muntele Athos-ului.

Ai nevoie de legume (oricum ele se găsesc la orice prăvălie din vremurile noi, ce nu mai seamănă deloc cu vechiul bazar de unde s-au născut de altfel toate piețele, toate magazinele și toate mall-urile), cum ziceam, ai nevoie de legume pentru șase călugări flămânzi: 200 de grame de mazăre, 3 bucăți de cartofi, 3 ardei grași –roșu, galben, verde-, 150 de grame de fasole verde, 3 cepe albe, 4 roșii și 7 căței de usturoi tăiați mărunți.

Legumele se rumenesc la foc mic în ulei de măsline, cam 100 ml și se amestecă din când în când cu lingura de lemn până când este vremea adaosului de roșii tăiate în patru. Fructele de mare, câte 200 de grame din fiecare – calamari, sepie, creveți, caracatiță- se condimentează cu câte un vârf de cuțit de sare, de annatto, de piper de Cayenne, chilli, galangal, nucșoară, curcuma și piper alb.  Se călesc în 125 de grame de unt împreună cu usturoiul și la sfârșit se sting cu 100 ml vin alb dulce și zeama de la o portocală mai mică, amestecându-se bine.

După ce s-au fiert și s-au lăsat la hodină câteva clipe, platoul se aduce cald la masă unde călugării cu bărbi și straie negre fac o închinăciune pentru îmbunarea zeilor Eladei. Vânturile mării suflă cu adiere de zefir peste sufletele noastre rătăcite și neștiutoare.

Calița ot Jariștea

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism