Tocana de ton

Într-una din zilele fără vânt, spre a ne mai trece lehamitea și a ne întoarce la viațp, barba Panagachi a pregptit tocana de ton, știută bine pe țărmurile Sardiniei. Nu-i nevoie de prea multe pentru 4 lupi de mare: 500 g carne de ton – carne regală -, un kg cartofi roșii, sănătoși, 200 ml untdelemn de măsline extravirgin, o ceapă mare uscată, o căpățână de usturoi, 10 g pulbere de ardei de Cayenne, un ardei iute verde, copt, 10 g paprika dulce, 10 g sare de mare.

Carnea tonului se taie în bucăți și se sărează.

În cratiță, mama încinge untdelemnul de măsline, se rumenesc în untdelemn ceapa mărunțită, usturoiul, ardeiul verde și ardeii de Cayenne. Toți ardeii, în prealabil, au fost ținuți în apă rece și s-au curățat de semințe. Se amestecă, din când în când, cu lingura de lemn.

Este vremea adaosului de cartofi – bine spălați și tăiați în bucățele – și a pulberii de paprika dulce. Se amestecă bine și se toarnă apă rece, curată, până se acoperă toată compoziția, se dă un clocot și se mai fierbe, la foc mic, încă jumătate de ceas, până ce cartofii s-au înmuiat.

Se aduce tonul și se mai lasă totul la fiert încă 10 minuturi. Se dă la răcit ceva vreme, dar nu mult. Castroanele se aduc calde la masă.

Nu s-a știut, atunci a dezvăluit barba Panagachi taina, ăst feliu este ruga pentru îmbunarea vânturilor din nord, se pare că-i magia ardeiului iute. Și a ținut. Nu s-a sfârșit bine masa, focurile și vela mare s-au umflat și toți am sărit la posturile legiuite.

Multe și neștiute sunt tainele mării…

Kera Calița și Horia Pană