Terină de somon

De la Curtea Regală care avea 2 baluri oficiale, unul la 1 ianuarie, celălalt în februarie – de la balurile particolere ale caselor boierești cu blazon – iată am ajuns la culmea întâlnirilor duioase, aranjate dinainte, numite „Surprize, surprize” cu zâna zânelor, în lumea de toată mâna a Bucureștilor de azi.

Să întindem un bufet suedez, la un bal actual, pentru zece zâne moderne la televiziunea română gătind terină de somon, cu cele trebuincioase: 1,5 kg file de somon norvegian, 0,5 kg file de șalău, 8 ouă, 150 grame de smântână dulce, 300 grame spanac, 500 grame arpagic, 4 cepe potrivite, 50 ml ulei, 200 ml vin alb sec, 1 lamâie, sare, piper, tarhon, salvie după învățătura bucătarului. Fără zarvă, în cuhnia televiziunii, bucătarii Kerei Calița, toacă la satâr, pe un tocător gros de lemn, fileul de somon și cel de șalău. Într-un bol albastru de sticlă veche se așează tocătura, 6 oua, vinul, arpagicul, sarea, piperul, salvia, tarhonul,ceapa călită, totul amestecâdu-se în ritmul ciudat al cântecelor zânelor și se așeză într-o tavă de forma cozonacului. Dânsele, zânele, doar privesc și se plimbă printre bucătari oferind flori de câmp din coșul de pe braț uitându-se galeș cum din smântâna dulce, spanacul bătut, 2 ouă, sare, piper, baș-bucătarii fac o pastetă care o toarnă peste alcătuirea din tavă stropind încet cu zeama de lămâie dând totul la cuptor o jumătate de ceas la 180 de grade.

După multe rugi si fină diplomație, zânele obțin înalta promisiune de participare, a directorului de televiziune, prenumele lui Valentin Nicolau.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism