Sul de caşcaval cu razachie

De la Dinicu Golescu, moşia Belvedere a trecut prin diată de înzestrare la nepoata sa, Zoica Racoviţă, la însoţirea şi căsătoria cu Effingham Grant, amploaiat la consulatul Britanic al Bucureştilor. Acesta ca orice englez avea tipicuri, în fiecare dimineaţă la micul dejun cerea sulul de caşcaval cu razachie, ordonanţă culinară boierescă primită moştenitre de la mătuşile Zoiţicăi.

Se ia inima roţii de caşcaval numită buric, în greutate de 1,5 kg, care se dă prin maşina de tocat cu forma mare şi se încâlceşte cu miezul unei păstăi de vanile, 150 grame de unt cu grăsime 90 la suta, sare, piper, nucşoară de Eletaria şi se învârte la făcăleţ până se formează o pastetă care se întinde plată pe o foaie de pergament. Pe marginea pastetei se pun boabele de razachie (un soi de struguri de masă cu boabe negre, mari lunguieţe, numit popular-ţâţa vacii) apoi se rulează în interior şi se mai adaugă un rând de boabe de razachie, se răsuceşte până la capăt şi tot sulul se tăvăleşte prin mac. Se lasă în letniţa curţii din spate unde gheaţa calup este cărată de cu iarna din lacul Herăstrău .

Denumirea de Mahalaua Grant vine tocmai de la numele diplomatului Effingham Grant, cu care sunt maliţioasă pentru preschimbarea numelui moşiei Belvedere în Mahalaua Grant care pe deasupra a parcelat-o şi-a vândut-o pe curele, bucată cu bucată, dar amorezată de reţeta lui favorită.

Kera Caliţa

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism