Suflea de cașcaval cu broccoli

Despre prima loterie în București avem doar știință că un anume Baltazar, supus austriac pe la 1793, a cerut patentă de la Vodă Moruzi să vândă bileturi.

Obiceiul a plăcut și mulți dintre românii cu stare au scos case și moșii la vânzare, împărțind bileturi de loterie târgoveților nărăviți la jocurile de noroc ale timpului.

În casele bucureștenilor cu stare, se strângeau rude, prieteni și vorbeau, chibzuiau, „despicau firul în patru” cum să cumpere bileturi de loterie. Obiceiul vremii, când se adunau bogătașii, soțiile acestora se chiverniseau cu ceva „de-ale gurii” cum ar fi „sufeaua” de cașcaval cu broccoli.

La cuhnie, stăpâna casei pregătea pentru 10 mosafiri, 200 grame unt concentrat 80%, pe care-l topeau la foc foarte blând și adăugau pe rând, câte puțin, 5 linguri de făină de grâu și amestecau ușor până se îngălbenea plămada. Apoi turnau 900 ml de lapte de vacă proaspăt picături cu picături și învârteau până se îngroșa amestecul și-l dădea la o parte de pe foc. Jupânesele așteptau să se răcească plămada și fără fereală spărgeau 10 ouă pe care le separau și numai gălbenușurile câte unul le răsturnau în compoziție, mai sporovăiau, mai aruncau câte un surâs galeș și puneau 400 grame de cașcaval ras, sare și cele 10 albușuri bătute cu telul spumă și le încorporau și pe acestea în același ritm. Cuptorul era încins, vasul mare de yena, tapetat cu unt și umplut cam un sfert cu broccoli fiert, înghițea plămada și se dădea la cuptor pentru 20 de minute. Când se umfla și se colora, însemna că sufleaua este coaptă de ajuns și musafirii erau chemați cu poruncă să vie la masă îndată, să nu se lase sufleaua.

Se știe de casa și oferta librarului Gheorghe Ioanid – o casă cu o grădină mare în spate – scoasă la vânzare, și cu banii primiți, a împărțit la popor 4000 de bileturi a 2 galbeni fiecare.

Așa loterie! Așa suflea!

Kera Calița

 Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism