Stufat de miel

Bătrânii satelor din valea numită Suha Mică, sub poala muntelui Pahomie, știau de la moșii lor : în noaptea cea sfântă a Învierii, paltinul sădit de însuși Măria Sa Ștefan se umplea de lumină și un sâmbure de foc scobora aprinzând lumânările de ceară galbenă din mâinile ciobanilor, aspre și bătătorite de trudă. A doua zi de Paște, la mânăstire, se întindea masă de sărbătoare la trapeză și arhondaric, cu galbeni cozonaci, pască plină de brănză dulce și grasă, ouă roșii vopsite cu migală și stufat de miel gătit după canoanele bisericești, adecă cu carne multă.

Pentru stufatul de miel, se aleg: 3 kg carne din buturi de șiră, gît și coaste, 800 grame roșii foarte coapte de pe care se curăță pielița, 20 legături ceapă verde, 12 legături usturoi verde, 8 legături mărar, 150 grame ulei de măsline, sare, piper, chimion și șofran.

Se pun bucățile de miel la călit cu uleiul de măsline într-un ceaun de tuci încăpător, după ce se rumenesc se trântesc ceapa și usturoiul tăiate în lungime de 4-5 cm și se prăjesc cu fereală 10-12 minute. Separat se face sosul de roșii, călit și fiert 10 minute și se răstoarnă împreună cu mărarul și mirodeniile – sarea, piperul, chimionul și șofranul – în ceaunul de pe foc și se dă la cuptor 15 minute pentru a scădea.

Aici, la Slatina Bucovinei, la paltinul închinat, vine umbra Măriei Sale Lăpușneanu, la adăpătoarea strămoșului Ștefan cel Sfânt, de câte ori vânturi potrivnice îl aplecau în țărână.

Nebiruită-i puterea paltinului sfânt în zilele Învierii Domnului!

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism