Sos Tartar

Este un preparat în stil tătar cu multe mirodenii, originar de la nogaii din Hoarda de Aur, cunoscuți în istorie ca oameni iuți în mișcări, cruzi,mari viteji și războinici neîntrecuți.

„Tartarul” a fost legat de multe ori și cu „iadul”, iar numele de „tartar” îl poartă și biftecul pregătit din carne crudă de vită, tocată numai cu satârul în manieră tătărească, cum îl mâncau nogaii pe timpul migrației lor.

Bucătarul taie foarte fin două eșalote (ceapă lunguiață), usturoi, asmățui (hasmațuchi), tarhon, castraveți în oțet și capere. În același timp, un coleg bucătar pregătește un sos de maioneză subțire în care toarnă cele tocate dinainte, învârtind mereu cu lingura de lemn, iar la sfârșit adaugă ardei roșu mărunțit.

De obicei, sosul tartar se însoțește cu batog de pește, cu pește afumat, cu pastramă de oaie afumată, pește prăjit sau pastramă ținută sub șeaua calului tătăresc în viteza Hoardei de Aur.

Kera Calița

https://goo.gl/Z4s8Q2

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism