Șalău cu maioneză

Pe la 1830, Sfatul Orășenesc al orașului București, sub blânda păstorire a boierului Grigore Grădișteanu, a hotărât ca în fiecare văpsea (adecă sectoarele orașului de astăzi), să construiască câte un puț cu magnet pentru atragerea trăsnetului, spre fereala caselor de spaima focului. Inginerul statului, Blarenberg baron Vladimir, consimte proiectul, adecă îl aprobă și chiar îl îmbunătățește, nu un puț, ci un turn se va înălța falnic. Sfatul Orășenesc, pe vremea aceea, mai avea un tipic, se aranja un bufet suedez cu feluri de preparate dintre care unul de pește, neapărat. Șalăul cu maioneză a fost piesa centrală care a decorat cu plină râvnă și bună rânduială bufetul primăriei. Pentru zece boieri din consiliu s-au pregătit 2,5 kg de șalău de Dunăre, fără cap, fără șiră, fără oase, fără pieliță,  care s-au pus la fiert într-un cazan plin cu supă de legume. Focul ardea nu prea tare și se stingea pe loc înainte de a atinge punctul de fierbere, să nu se strivească frumusețile și albele fileuri de șalău. Maioneza este prea știută și cunoscută, dar atunci s-au frecat 10 gălbenusuri fierte tari și 10 gălbenușuri crude cu lămâie, sare și ulei de măsline adus din Volos, până s-a umplut castronul de galbena și strălucitoarea culoare a maionezei. Pentru șalău, în maioneza învârtită cu lingura de lemn, s-a pus o jumătate de kg de muștar iute. Peștele se așează pe un platou de porțelan pictat cu pești și se acoperă cu maioneză alături de  cartoafe fierte și câteva rămurele de pătrunjel verde.

Nu știm ce s-a întâmplat mai departe, probabil că totul a rămas baltă în buna tradiție dâmbovițeană, fiindcă noi, bucureștenii de astăzi, nu am găsit câte un turn cu magnet în fiecare sector, ci doar câte o culă, numită circumsripție financiară, care adună paralele târgoveților, desigur pentru buna funcționare a Sfatului Orășenesc de totdeauna, dar, avem siguranța, de altfel scrisă, că șalăul de Dunăre cu maioneză iute a fost o încântare cu magnet pentru boierii divăniți.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism