Salată de creier


La Curțile preacreștinului domn Constantin Brâncoveanu, serbările și ospețele și-au avut rostul lor. Marele maestru de ceremonii, preaînvățatul stolnic Constantin Cantacuzino stăpânea cu dulceață peste cămările și cuhniile domnești.

Era culinae prefectus între o dulceață de trandafiri și o saraiglie cu miere, a izvodit rețepturi din cele patru colțuri ale vântului pentru cuptoarele și chiupurile boierilor cu stare.

În cartea cu blazon plină de rețepturi lăsată moștenire Zincăi Cantacuzino, nepoata sa, a făcut cunoscută o salata de creier așa cum s-a arătat oaspeților de seamă din Levant și Occident.

Se fierbe un kilogram de creier într-un oloi și pentru savoare, se pun: foi de dafin, piper boabe, sare, bobițe de enibahar și un strop de oțet. Se scurge cu grijă să nu rămână strop de zeamă, apoi se freacă bine cu o lingură de lemn adăugându-se ca la icre, unt-de-lemn și zeamă de chitroasă, picătură cu picătură.  Lângă salata de creier, se așeză pentru gust rafinat, ceapă tocată fin, măsline de Moravia și pâine coaptă în casă cu coajă crocantă și miez pufos.

După datina vremii și a țării, bucoavna cu știința întocmirii ciorbelor, baclavalelor, sosurilor cu ierburi mirositoare și fierturilor cu șofran, adecă cartea de bucate, s-a lăsat moștenire din neam în neam, din jupâneasă în jupâneasă și din stolnic în stolnic.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism