Reînflorirea Locantei Jaristea de Sfânta Ana

 Pe 9 Septembrie 2020, se redeschide Locanta Jariștea, cu Kera Calița la analoghion!

După o primăvară tristă și o vară a marilor încercări, când napasta ne-a silit să ne lipsim de multe dintre plăcerile vieții, veștile bune încep să ne lumineze la început de toamnă.

Cunoscătorii de gastronomie veche și inițiații în tainele Bucurestilor Vechi au parte acum de o mare bucurie: pe 9 Septembrie, de ziua Sfintei Ana, Locanta Jariștea îsi redeschide portile cu ighemonicon, și Kera Calița își va întâmpina din nou musafirii cu adânci plecăciuni și temenele nenumărate.

Va răsuna din nou muzichia cu șart, căci marii artisti ai Casei abia așteaptă sa se produca pe scena fermecata sub îndrumarea Kerei Calița, care ea însasi vă va răsfata cu istorisirile sale despre vechi liubovuri de teatrul culinar fără de cusur. Un batalion de ageri șefi de sală și chelneri îndemânatici este gata să aducă onor clientelei cu brațele pline de tablale de argint embosate și tipsii de alpaca filigranată încărcate cu bunătătile coapte cu migală de vrăjitorii cuhniei. Somelierii vor scoate din pivniță carafele cu cele mai deosebite vinațuri și alte licori, ca la un mare praznic și ne vom sfădii împreună ca la marile sindfrofii ale caselor cu piatră unghiulară.

Se cuvine să spunem că nici ziua juruită pentru redeschiderea Locantei Jariștea nu a fost aleasă întâmplător. Cu credință neabătută în suflet, Kera Calița și-a dorit ca zaiafetul să reînceapă într-o zi sfântă, când tot creștinul aduce prinos de recunoștință Sfintei Ana. Smerenia măicuței Maicii Domnului va rămâne pentru totdeauna o pildă pentru noi,iar Sfânta Ana și soțul său, vrednicul Ioachim, nu au avut multă vreme parte de odrasle, dar s-au rugat cu osârdie și, după multă suferință și pâraie de lacrimi, în pragul bătrâneții, când nimeni nu se mai aștepta, au avut parte de o minune cu adevărat Dumnezeiască și căminul lor a fost binecuvântat cu o pruncă, pe care au botezat-o Maria. Aceasta va fi mai apoi aleasă – cu o unică neprihănire – de Pronia Cerească să-l zămislească pe mântuitorul nostru,Iisus Hristos.

Sfânta Ana este, așadar, socotită cea dintâi ocrotitoare a copiilor și a nașterii. Peste veacuri, multe familii evlavioase s-au rugat cu multă devoțiune Sfintei și aceasta i-a răsplătit cu rod din sămânța veșniciei.
Kera Calița s-a rugat și dânsa – preț de o jumătate de an – ca falnicul său copil de suflet, Jariștea, să aibă parte de o naștere reînnoită. Reînflorirea Locantei este urmarea unui șir de sacrificii  și privațiuni care nu vor fi fost fără de temei, dar care au fost îndurate fără crâcnire, căci Atoateștiitorul a poruncit tunător tuturor dreptcredincioșilor să nu alunge speranța din suflete și să aștepte izbăvirea. Care, iată, făcându-se vrerea Lui, ni se arată luminos la ceas de toamnă!

Cu credința neabătută, să ne bucurăm de toate roadele anotimpului binecuvântat al recoltei, când tulburelul se va preschimba în vin de împărtășanie, grădina și ogoarele ne vor îngreuna cămara și hambarele, iar mesele se vor umple de miresme uimitoare.

Pentru a ne bucura împreună de toate aceste minuni, Kera Calița vă poftește din nou la Jariștea Locantă, acolo unde, de miercuri, 9 Septembrie, sub patronajul Sfintei Ana, vom ridica imne de slavă și vom sărbători, din preaplinul sufletelor, multdorita reintrare în firesc!

Așa să ne ajute Dumnezeu și soborul său de Îngeri!