Prepelițe la cuptor

Fost-a și fi-va marea bucurie pentru „Cocoana cea Bună”, ce Kera Calița pe elinește i se spune, să iasă în calea drumețului ostenit, flămând și însetat cu tipsii îmbelșugate și clondire bulbucind de arome întru cinstirea tradiției ospitalității fără de seamăn a Vechilor București!

Jariștea, Locantă de suflet, vă invită să cinați prepelițe la cuptor și ca sunet de chemare vă aștern rețeta despre cum se gătesc dânsele la noi…

Cu câte-o linguriță cu vârf de sare, piper și cimbru, frecăm 20 bucăți de prepelițe și pe dinăuntru și pe dinafară gătite ca niște odoare neprețuite, proaspete, de culoarea alunei cu dungi de grăsime la gâtul și târtița cea gustoasă.

Le așezăm cu grijă într-o tabla tapetată cu ulei de măsline, cam 100 ml, adăugând sos soia 100 ml și vin alb dulce vechi 150 ml, cimbru Satureia 0,10 grame, nucșoară de Eletaria 0,10 grame, rozmarin 0,10 grame și piment 0,10 grame. După o închinare cu un pahar de vin, bucătarul roșu în obraji,le bagă la cuptorul încins și le supraveghează trei sferturi de ceas la 160 de grade.

Ce sărbătoare când deschizi ușa cuptorului și așezi tablaua pe plită, mirosul se răspândește precum adierea zefirului și nu te poți abține să guști din carnea rumenită și poate de aceea se coc mai multe prepelițe decât trebuie. Se știe, la Jariștea, de 28 de ani se strâng laolaltă felurite seminții și tot atâtea rețepturi gătite și servite cu ritual și mult mai multe povești omenești.

Calița ot Jariștea