Prepelițe gătite după rețepturile vechilor atenieni

De obicei, vânatul cu pene poate fi mâncat imediat cum a fost împușcat , francezii au o vorbă : „Prepelița trebuie s-o mănânci la gura puștii” sau după altă modă franțuzească se pune la fezandat. Dacă ar fi trăit Heracles, marele erou al antichitătii elene ce a fost un dibaci vânător, ne-ar fi învățat cum să tragem cu arcul la vânătoarea de păsări zburătoare.

Pentru 10 heteire, vechii eleni din clasa nobilă, pregătesc 30 de prepelițe grase și proaspete,le pigulesc cu răbdare, le pârlesc la flăcările lemnului de pin înroșit, le scot pipota și intestinul, le sărează înăuntru și toarnă căteva picături de tsipouro. Pe masa grea de lemn frecată cu izmă se aduc 800 ml ulei de măsline, 250 grame unt, 5 bucăți întregi de praz, 1,5 kg roșii uscate, 700 ml suc de roșii, sare, piper, ienibahar după gust și 500 ml de vin Mavrodafni de la Panaghia. Preaplecatele slugi, călesc prazul tăiat rondele stins cu vinul roșu bisericesc, îl lasă la foc mic să facă bulbuci după care pun roșiile uscate și îl fierb aproape un sfert de ceas după care toarnă sucul de roșii și lasă totul la bolborosit până se îngroașă sosul. Prepelițele le călesc, le rumenesc, le trag în unt, tăvălite bine  într-un vas mare și adânc și le stropesc cu fiertura mirosind a ienibahar, totul aburind sub versurile și cântecele heteirelor ce duc damful în spirala vieții fără de sfârșit.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism