Platou de iarnă grea

Pe-o deasă ninsoare, strada Notagiilor se scufundase cu totul în troiene, se curăţase drum pentru poştaş, numai la numărul 37, la generalul doctor Carol Davila. Dintre scrisorile primite, una cu slovă curată l-a pus pe gânduri pe cel cunoscut în saloanele Bucureştilor ca doctorul celor fără de arginţi: un tânăr se ruga de vizită, căci e bolnav şi n-are bani şi nici rudenii împrejur. Doctorul Davila a părăsit masa de prânz din familie alcătuitoare cu un platou fierbinte cu următoarea dispunere: pere umplute cu Camembert la cuptor, ficăţei de curcan fripţi, coaste de porc prăjite, fudulii de porc trase la tigaie, cârnăciori de oaie la tingire, sărmăluţe în foi de varză, orez alb, bureţi fripţi şi cartofi copţi.

Şi doctorul s-a dus şi-a găsit un tânăr pictor, abia întors de la Paris, firav dar sănătos, rătăcit printre pânzele primei sale expoziţii, şi nu se vânduse nimic, şi nu mai erau nici bani pentru chiria sălii. Carol Davila s-a plimbat printre tablouri, s-a lăsat vrăjit de turmele de oi, de carele curgând agale, de pajişti înflorite cu fete în visare, şi într-un târziu s-a trezit şi i-a spus tânărului pacient: “Îţi cunosc boala”.

Aceasta a fost tot, a doua zi a fost invitat acasă la generalul doctor unde s-a servit din nou la dejun platoul de iarnă grea, masă gargantuelică, care mult i-a plăcut pictorului.

Numai peste trei zile, toate tablourile au fost vândute spre uşurarea şi împiciorogarea tânărului artist zugrav. Spiţeriile doctorului Davila îşi spuseseră cuvântul.

Numele pictorului s-a păstrat, se chema Nicolae Grigorescu.

Kera Caliţa

                         

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism