PLĂCINTĂ PIȘCĂTOARE

Preafericirea-sa  Antim Ivireanul a lăsat cu legătoare de nesmintire veșnică, la ctitoria sa Mânăstirea Antim ca de patru ori pe an egumenul așezământului să se ostenească cu plocon în deal la preasfânta Mitropolie și ploconul era: o oca de cafea, o oca de zahăr și o ajunsă plăcintă pișcătoare pentru cinstirea înaltelor fețe ale bisericii neamului (adecă 12 fețe velite și împărtășite).

Foaia de plăcintă era una bisericească și se frământa din următoarele materii: 350 grame unt, o jumătate de chilă de făină albă, două ouă, 5 linguri smântână, două linguri de oțet, un vârf de cuțit de sare și se lăsa la rece o zi și-o noapte.

Umplutura se lucrează pe mai multe straturi, după ce se întinde jumătate din coca pe fundul tăvii din belșug unsă. Primul strat este alcătuit din chimen și cimbru cât să înegrească aluatul, al doilea strat din 5 ouă bătute cu telul de sârmă îmbibate cu două pahare de smântână și 10 grame piper negru, al treilea strat din 700 de grame cașcaval tare,ras, al patrulea strat este plin de slănină afumată și boia iute sau ardei iute tăiat muscovit. Deasupra se acoperă cu coca rămasă și se dă la cuptor înfierbântat.

Mânăstirea Antim are astăzi întinsă faimă în românime, dar a rămas o taină bine ascunsă dacă legământul Ivireanului mai este și azi nestricat și în bună lucrare.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism