Pfeffersteak

La premierea scriitorilor, în anul de grație 1931, la decernarea decorațiilor, profesorul Nicolae Iorga, printre multe personalități, are pe lista scriitorilor ce urmau să fie răsplătiți cu diplome academice și numele celor doi frați Teodoreanu. A urmat dineul cu fast, unde, invitații au exclamat cănd au văzut înșirate printre altele și pfeffersteak-uri:  „C’est sublime!”.

Inima mușchiului de bou se taie mai groasă, gen mică buturugă, apoi fiecare bucată pigulită de pielițe, se tăvălește prin piper verde și roșu (el, piperul, fiind ușor strivit cu sticla dinainte). Se apasă pe toată întinderea cu mâna să intre piperul în carnea moale și roșie ducând-o prețios în tigaie și friptă cu unt la foc prăpădit în jur de 10 minute. Când e rumenită, se toarnă coniacul și sosul Madera (a nu se uita de sare). Se mai lasă pe flacăra albastră încă 8 minute fixe și trecute supravegheată cu ochii treji ai maestrului bucătar.

Sosul Madera se îmbină simțitor cu pfeffersteak-ul și se pregătește, musai, într-o crăticioară cu coadă lungă în care se toarnă la bolborosit: o jumătate de litru de supă din rasoale de bou, 3 linguri cu vârf de unt, 4 linguri de pastă densă de roșii, 2 linguri de făină, 500 ml vin roșu din arhipelagul portughez și fără de care nu se poate, o linguriță de sare și 2 lingurițe pline ochi de piper verde măcinat.

Le era dat scriitorilor, să se bucure de toate ale firii, mai cu seamă de acele binecuvântate pfeffersteak-uri ce gâlgâiau între piperuri, sosuri portugheze și vinuri vechi pecetluite.

Dar, nu se știe de ce, marele Nicolae Iorga ce se afla la guvernare, a șters cu cerneală numele lui Ionel Teodoreanu și…așa a rămas. Fratele decorat, Păstorel Teodoreanu, anunțase cu o zi înainte rețeta pfeffersteak-ului și cantitățile proviziilor acesteia pentru zece scriitori: 2 kg.mușchi de bou, 1 polonic mic de piper verde boabe, 1 polonic mic de piper roșu boabe, 1 linguriță de sare, 500 grame de unt, 150 ml cognac, 600 ml sos Madera.

Dar, să vezi poznă, tot Păstorel ne-a dezvăluit secretul, cu epigrama scrisă chiar de dânsul și se răsucea cam așa:

„Fie neamț, englez, hindus,

Omul din maimuță vine.

Numai Iorga, știm prea bine,

Că se trage din Larousse.”

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism