Mititeii Păstorel framântați numai la locanta Jariștea

Printre hâtiile domnului Alexandru Oswald Teodoreanu, Academia Română păstrează și rețeptul micilor, cum îi propunea Păstorel.

Se fac din:

  • Carne de vită, să zicem 1 kilogram, carne de la ceafă sau de la coadă, poate fi și pulpa sau capacul
  • Seu de vacă ¼ din cantitatea de carne,
  • 2 felii de franzelă,
  • 2 căpățâni de usturoi,
  • 20 grame ienibahar (Myrtus pimento),
  • 10 grame chimen (Carum carvi),
  • 20 grame piper măcinat (Piper nigrum),
  • 10 grame sare carpatină,
  • 30 grame bicarbonate de sodiu.

Carnea, împreună cu seul, se trece prin mașina de tocat, de doua ori. Se amestecă rezultatul cu miezul de pâine înmuiat în mujdeiul de usturoi, se adăugesc mirodeniile, sarea și bicarbonatul.

Se frământă bine, până se obține o pastă omogenă.

Apoi, pe un fund de lemn udat și cu palmele, de asemeni umezite, se rulează bucați din compoziție, până se obține forma cilindrică știută.

Se taie în bucăți potrivite și se lasă la rece câteva ore bune. Apoi, este treaba grătarului, desigur, cu mermetul său.

Să nu uitam, Păstorel scria la jurnal rețepturi pentru gospodine, în vremea de început a epocii comuniste, vreme de penurie, după răsboi și ocupație.

Rețepturile adevărate pentru micii romanești sunt cu mult mai savante și mai complicate, dar și micii Păstorel au avut multă vreme drept de folosință în cetate,și apoi lăsați moștenire Kerei Calița.