Medalion de mistreț cu sos de portocale

Pentru masa a zece braconieri, se folosește file de mistreț în greutate de 2,2 kg. Carnea adusă pe ascuns se rostuiește cu sare, piper, se crestează cu vârful cuțitului în formă de plasă peste care se presează tarhon verde mărunțit. Nevestele braconierilor din Boian, voioase taie carnea în zece porții în forma feliilor de pâine. Într-o tingire mare, cositorită, prăjesc mistrețul în uleiul de măsline, aruncând câte-o pieliță pisicuțelor care miorlăie rugătoare, apoi sting cu vin alb și oțet din vin carnea care este doar perpelită în grăsime. Separat se pregătește sosul într-o tigaie unde se topește untul care sfârâie și primește jiul rămas de la carnea călită, sucul de portocale și dulcea smântână și se fierb până se obține un sos asemănător ca substanță precum laptele bătut. Se pun cu zgârcenie portocalele (mai păstrează odraslelor ce citesc cărți de povești la sobă) desfăcute feliuțe și se trag în tigaie cu puțin sos soia și zahăr brun. În așteptarea și zarva pregătirilor mesei vânătorești, sosul se aruncă peste carne și se mai fierb împreună încă 5-8 minute.

A doua zi, când soacrele au cerut socoteala cinei, nevestele au răspuns în cor: 3 legături tarhon, 200 ml ulei, 200 grame unt, 300 ml vin alb dulce, 50 ml oțet balsamic, zeama de la doua portocale, 200 ml smântână de gătit și 4 portocale întregi, sare și piper după gust. Noroc cu carnea de braconaj!

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism