Limbă cu vin

Arareori, pastorii de pe țărmul lacului Ohrid, lacul cu apă limpede, se învoiesc la înstrăinarea unei vaci dar, câteodată, de a rămas vita fără lapte din sparietură sau farmece vrajmașe, se dă joiana pe mâna casapului.

E bucurie la cuhnii, numai aici se știe a gati limba de vaca.

Se adună cele de trebuință:

  • O limbă de vacă
  • 500 mililitri vin alb de Zitsa
  • 200 mililitri untdelemn de măsline extravergin
  • 300 grame morcovi
  • 3 cepe mari
  • O căpățână de usturoi
  • 5 grame foi de dafin ( Laurus nobilis )
  • O legatură de pătrunjel verde
  • 10 grame piper negru măcinat ( Piper nigrum )
  • 10 grame sare de mare

Verdeața se toacă bine și, împreună cum limba, se fierb într-o  oală mare.

Dupa câteva ore, după înmuierea cărnii, se trece la curățatul limbii – se scoate pielița acoperitoare, simplu, precum blana cârlanului.

În  untdelemnul încins se pun feliile de limbă.

Se prăjesc pe ambele fețe, se adaugă ceapa felii, morcovii rondele, usturoiul mă

runțit, foile dafinului și totul se stinge cu vinul de alături.

Se lasă totul la fiert până ce lichidul mai scade, este dupa voia bucătarului.

       Se aduc la masă feliile de limbă pe tipsie, înconjurate de sosul obținut, peste care s-a risipit sare, piper și ceva pătrunjel verde tocat.

Afara, de-i soare sau plouă, s-a încins deja hora dacică.