Le-a fost dat Bucureștilor să-și depene povestea glorioasă în stihuirea culinară a Aurorei Nicolau, pe care lumea n-o știe altfel decât Kera Calița a Orașului Vechi, clădit pe lespezile unei pioase amintiri între Mitropolie și Mânăstirea Ivireanului. Însă, dintre filele prăfoase ale hronicii, se ridică și aromele cuhniei-bibliotecă de la Jariștea, unde se țes povești nepieritoare încă din veacul trecut. Și, astfel, la poveștile Locantei se mai adaugă una, sub forma unui nou op-album scos de Casa de presă și tipărituri Integral, pe care Kera Calița se iscălește cu țanțoșie, dăruind cu clemență norodului bunătățurile de demult, deopotrivă tămăduitoare pentru suflet și stomah.
Noul ceaslov al bucătăriei feeric iluminat prin secoli poartă curajosul titlu „Plăcerile păcătoase ale gastronomiei”, căci acesta va fi fost dintotdeauna cel mai dulce păcat, care ține de foame deopotrivă inimii pofticioase și burdihanului hospodarului. Și unde, oare, era mai nimerit să aducă în fața obrazelor subțiri ale lumii bune această Biblie a ospitalității dacă nu la teatrul-restaurant de pe Podul Calicilor, ce Jariștea i s-a lăsat ca nume din vechime…
În filigranul pergamentului tocmit la tipar cu multă iscusință de Kir Postolakis, se vor fi strecurat meniurile pritocite cu „cardamom, galangal, odogaci, grăunțe de genepro și rădăcină de anghelică”, precum la mesele crăiești de altădată. Kera Calița cu înțelepciune a cercetat prin cele bucoavne pentru a aduce la îndemână toate menu-urile și călindarele trebuincioase, să lase moștenire generațiilor viitoare îndrumările, să facă din orișice serbare un spectacol neîntrerupt, picurând în pahare nu doar vinul cel nobil din butiile cele pricopsite, ci și mierea sapienței gastronomice.
Este nevoință la asemenea ocaziuni, de rafinați cunoscători ale tractamenturilor culinare, după cum s-au exprimat și dumnealor Profesorii Nicolae Manolescu (șeful breslei mânuitorilor de peniță),
Eugen Simion (venerabilul diriguitor al treburilor academicești),
Constantin Bălăceanu-Stolnici (păstrătorul tradițiilor multor generații de boieri pământeni)
și Răzvan Theodorescu (cronicarul vremurilor binecuvântate de demult).
Se vor fi auzit în jurul mesei îmbelșugate și vorbele de duh ale hâtrului și eminentului literat Alex Ștefănescu,
după cum Conul George Butunoiu, arhivarul gusturilor noi ale Cetății lui Bucur, își va fi recunoscut public bucuria de a împărtăși prietenia neprețuită a Kerei Calița.
Și fiindcă Jariștea nu-i doar Locantă ci și scenă a spectacolelor de varietăți ca pe vremuri la Grădina Cărăbuș, breasla artiștilor și-a trimis și ea distinșii săi reprezentanți – divina cântăreață Corina Chiriac și distinsul Don Juan al peliculei Ion Dichiseanu.
…Dar vorbele ca vorbele! După ce la tribuna ospitalității s-au ridicat senatorii atemporali ai bunului gust, cu toții s-au așezat la o masa lungă și încărcată de delicatese, îndestulându-se cu artă din meniul mărturisit cu acest prilej de baș-bucătarul Nicolas Bodislav:
„S-a primit strașnică poruncă de la Dumneaei Jupâneasa ca mesele să fie acoperite în deplin ighemonicon cu talgere de argint filigranat pline cu toate bunătățurile de demult, după cum au fost lăsate rețepturile de Stolnicul Cantacuzino, Constantin Bacalbașa, Maria general Dobrescu, Ecaterina colonel Steriady, Mihail Sevastos și Păstorel Teodoreanu, reuniți ad-hoc peste timpuri în conclav culinar în cuhnia Jariștei eterne!
- La pièce de résistance– Păun întreg la cuptor, împodobit cu coroana lui maiestuoasă
- Hulubi făcuți pe jăratec sub formă de pară
- Godăcel de lapte întreg salutând asistența cu un măr roșu de Voinești în gură
- Berbec întreg pregătit după obiceiul rumeliot de altădată
- Jambon de porc hrănit neabătut cu jir și ghindă
- Rățoi fuduli întregi, picurați cu sos de portocale și sos de alone sau întovărășiți de varză albă călită încetișor
- Gâscani trufași întregi cu movilițe de orez basmatic
- Fazani tăiați în patru și aduși pe tipsie înconjurați de mere coapte
- Confit de canard– pulpe de rață tăiate în două, blagoslovite cu miere
- Împletitura hazaicei generoase …din piept de porc aromit cu cuișoare și ienibahar
- Rulou de curcan îmbătat cu cognac dinaintea hangerului
- Kreatopita– plăcintă grecească de carne
- Sagesse du bonhomme– plăcintă de creier
- „Șalăul Doamnei Casnice”, ce i se mai zice și Bonne Femme,pregătit cu sos de ciuperci, vin alb, unt și smântână dulce
- Vol-au-vent – pateuri cu cel mai fin feuilletage franțuzesc
- Salată de boeuf… comme il faut!
- Salată de potârniche de Bărăgan à la Odobescu
- Feerie de ouă umplute cu crème demayonnaise fraîche
- Pachețele de fasole verde
- Gutui și mere coapte la discreție
- SouffléTartuffe de legume
- Varză albă călită cu roșii de Sicilia bine coapte
- Pilavialb otoman ca pe vremea lui Nicolae Mavrocordat
- Salată provensală de andive
- Salată de varză acră tăiată fin, ademenită cu ulei de măsline grecesc și paprika dulce-iute
- Curcubeu de salată proaspătă de varză albă și varză roșie
- Plăcintă cu brânză macedoneană de Bitolia
- Plăcintă de mere cu vanille Bourbondin Madagascar
- Plăcintă de dovleac – ludai de Stambul
- … Et, pour la bonne bouche,cafeluță făcută la nisip în ibric de aramă ca pe vremea lui Nasreddin Hogea, după cum ne povestește dumnealui Anton Pantoleon Petroveanu!
…Iară, cu voia academicienilor și istoricilor de față, Kera Calița a urat fiecăruia, făcând cuvenitele plecăciuni înalților oaspeți: „Dumicat cu dumicat și sorbitură cu sorbitură, vă urez s-aveți parte de toate bucuriile vieții!” Aferim!
Calița ot Jariștea