Învârtitură de ciuperci

În mahalaua Scaune, după frumosul obicei împământenit în suszisa mahala: cum că în zilele de vară fără ploaie, imediat după masa de seară, adecă pe la orele șase, se făcea cerc la câte o poartă, gospodăria căreia îi venise rândul la sindrofie scotea scaunele la poartă și își aștepta vecinii la ciubuc, la cafele și la învârtitura de ciuperci, iar pe la orele opt din noapte gazda dădea semnalul de plecare zicând : „Mâine seară mai frumos”, iar în ziua următoare zaiafetul se muta alături la vecini tot cu cafele, ciubuc și învârtitură de ciuperci. Rețeta învârtiturii de ciuperci am găsit-o la preotul bisericii Scaune, așternută pe o foaie veche pătată de ceara lumânărilor și ne arăta că blatul se frământa cu opt gălbenușuri frecate separat cu sare, opt albușuri bătute spumă și opt linguri de făină albă de grâu. Umplutura se compunea din 1,2 kg ciuperci proaspete, tocate, scurse și călite cu două cepe, un pumn de orez, o ceșcuță de lapte, 200 ml smântână, 2 ouă bătute bine, un ou fiert tare și ras pe răzătoare, sare și piper după gust și la sfârșit 3 legături de mărar proaspăt și verde.

Se întinde umplutura pe blat,se rulează cu șervetul și se dă la cuptor într-o tavă unsă, la foc potrivit.

Ciudățenia este că obiceiul s-a păstrat, ba chiar a luat amploare: în mahalaua Scaunelor, stau astăzi la voroave, în fiecare zi procurorii până la ore târzii din noapte, cam cu tot atâta folos ca în vechime, și când dau să stingă lumina în sala de consiliu, își spun : „ Mâine seară mai frumos”.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism