Iepure maltez cu sos poivre

 

Am umblat prin toată insula Maltei și-n fiecare tavernă, cârciumă, bodegă, felul tradițional cu care se mândreau maltezii, era iepurele la cuptor. Poate vântul a dus veste peste apele Mediteranei în toate porturile Maltei, dar povestea spune că într-un an de foamete, un cavaler maltez a adus de pe continent iepurii care s-au înmulțit într-atât încât a devenit un fel de mâncare național maltez.

Rețepta pentru 10 cavaleri maltezi: 3 kg.iepure maltez, o jumătate kg. măsline Siciliene, 1 kg. ceapă, 800 grame sos de roșii, 300 grame muștar, sare, piper, nucșoară câte-o linguriță cu vârf, 6-7 foi de dafin, 500 ml ulei de măsline, 500 ml vin roșu sec Chianti, 50 grame piper negru boabe

Iepurele de câmp maltez se ține la baiț o zi sau două zile după știința stăpânului tavernei . Baițul are rolul lui important, (carnea iepurelui fiind tare și indigestă), se compune din : 2 l vin roșu fără vechime, 300 grame morcov, 300 grame țelină, 10 foi de dafin, o linguriță cimbru, 100 grame miere, 200 grame oțet din vin, 200 ml ulei; După tranșare se aleg doar pulpele din spate, se spală bine în ape reci și se prăjesc în ulei pe toate părțile. Ceapa tocată, solzișori mărunți, se călește împreună cu măslinele și piperul boabe stingându-se cu vinul italian Chianti adăugându-se sub formă de ploaie nucșoara, sarea, piperul măcinat și sosul de roșii fără coajă. Această compoziție se așterne peste pulpele de iepure, se dă la cuptorul încins neuitându-se a turna și jumătate din zeama de baiț, rumenindu-se în jur de 40 de minute la 180 de grade.

Gâlceava pescărușilor, amintirea cavalerilor maltezi, zeul Poseidon arătând tridentul, catedralele cu turle aurite, cetățile maure, șuierul vântului, dau gust neprețuit acestei rețete malteze.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism