Gogoșele (bulete) de cașcaval

Bătrânul dascăl și apostol al românilor, Gheorghe Lazăr își depăna fuiorul uitării în casa înecată în frunzele viței de vie, între vii și livezi în marginea oborului vechi. Aici, la casa lui, Gheorghe Lazăr de pe strada Ziduri Moși, printre cărți, instrucțiuni școlare și filozofii, aproape în fiecare după-amiază sub ciripitul graurilor și mierlelor se desfăta cu bulete de cașcaval- slăbiciunea grămăticului.

Cu răbdare se dau prin răzuitoare o jumătate de kg de cașcaval de oaie, se rad 4 – 5 bucăți de cartofi cruzi, se pune un vârf de sare, un praf de piper negru și alături într-un blid adânc se sparg 8 ouă, bătând separat albușurile de gălbenușuri. Se toarnă ouăle, câteva fire de șofran,se presară și o jumătate de kg de făină albă pusă fără grabă, în răstimp, se frământă mulțumitor până se face o cocă păstoasă. N-a rămas decât să se prăjescă, să se rumenească până la culoarea frunzelor de toamnă, în ulei încins, se așează pe un platou de porțelan și se servesc fierbinți, ca o gustare.

Bătrân și bolnav, a voit Gheorghe Lazăr să-și mai vadă o dată satul moșilor săi de peste munți, și cu sufletul îndoit a luat drumul Ardealului.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism