Fasole cu pastramă

Proviant pentru 4 galengii:

  • 1 kilogram pastrami de oa ie de pe dealurile Anatoliei
  • 500 de grame fasole uscată ( se dă prim cuvânt soiurilor cu bob mărunt)
  • 200 mililitri ulei de măsline
  • 100 grame faină
  • 50 grame paprika pisată (Capiscum annuum)
  • 10 grame piper măcinat ( Piper nigrum)
  • 20 grame cimbru mărunțit (Satureja hortensis)

La începutul  cartului de noapte, se pun la înmuiat, pentru a doua zi, atât fasolea cât și pastrama.

A doua zi, după închinarea din zori, pastrama se spală, se taie în bucăți și se pune la fiert.

La fel, fasolea se mai dă o data prin apă rece și se pune la fiert.

Dacă la bord se află și ceva oameni ai uscatului, după câteva clocote se schimbă apa în cazanul cu fasole.

Când în sfarșit a fiert, adică boabele se sfarmă ușor în polonic, se adaugă pastrama, de dorit cu tot cu apa în care a sucombat.

Se mai lasă pe foc jumătate de oră, apoi, se scapă de zeama în exces.

Alături, în ulei, se prăjește faina și se presară paprika pisată, mestecând în continuu.

Se  varsă conținutul tigaiței în oala cu fasole, împreună cu piperul, cimbrul și sarea.

Se mai lasă la fiert înca 10 minute.

     Se cere și câte un ardei iute adevarat, pentru fiecare galengiu și apa rece, din belsug, la îndemână pentru echipangiu și, mai abitir, pentru oamenii uscatului.