Dorada levantină la cuptor

               Aduse din vreme de la piața mare:

  • Una doradă proaspată
  • 4-5 roșii mari și coapte
  • 100 mililitri ulei de măsline extravergin
  • 200 mililitri vin alb demisec
  • 50 mililitri bulion de roșii
  • O căpațână de usturoi
  • O legătură de patrunjel
  • O lămâie
  • 10 grame piper negru măcinat ( Piper nigrum )
  • 5 grame sare de mare
  • 5 grame șofran ( Crocus sativus )
  • 2-3 frunze dafin (Laurus nobilis )

După spălare, se taie dorada în bucați, se freacă cu sare și piper apoi se rostuieste în vasul uns cu ulei, pregătit pentru cuptor.

Într-un castron încăpător, se amestecă uleiul de măsline cu vinul, bulionul de roșii și zeamă de la lămâie.  Se toacă mărunt usturoiul și pătrunjelul, se adaugă în castron. După oarece amestec, se toarnă peste peștele în așteptare.

Se mărunțesc roșiile și se împrăștie pe toată suprafața doradei împărțite.

Se presară peste tot, așa, de rămas bun, piperul, sarea, dafinul și șofranul.

După rețeptul preaștiutorului doctor Dioscorides, este bine a se zdrobi mai întâi firele de șofran in piuliță.

Se lasă peștele la cuptor 30 de minute, la foc nici prea-prea, nici foarte-foarte.

Se rostuiește din vreme vin alb sec și rece, precum sufletul Afroditei.