Cunună din cotlete de porc

Cei întorsi de la cele școli înalte, alde Mihail Kogălniceanu, alde Anastasie Panu, Vasile Alecsandri, Alecu Cuza, Lascăr Catargi și Costache Negri se adunau pre la casele dumnealui Mihalache Cantacuzin Pașcanu ori la monastirea Slatina sub mâna prefericitului Calinic Miclescu și, auzi poznă, cereau drepturi civile pentru toate stările și Unirea, unirea cu frații lor. Preafericitul Calinic Miclescu, la Slatina, mânăstirea lui Lăpușneanu, și-a dus invitații în trapeză pentru a desluși ițele politice punându-le pe masă Coroană din cotlete de porc. Unioniștii cei de față, au cerut rețeptul și cele trebuincioase felului de friptură, că mult le-a gâdilat papilele .

Pentru zece unioniști: o piesă întreagă de cotlet de porc de pe șira spinării lighioanei care se arcuiește în forma unei cununi și se prinde la capăt cu un bețigaș de bambus. Se despică cotletul pe mușchi, exact între coaste dar nu în întregime, pentru al putea modela în poza nimbului. Într-un talger uns cu 100 grame ulei de măsline, așezăm piesa împănată cu căței de usturoi mărunțiți, sare, piper, cimbru, foi de dafin și 100 ml vin alb. La cuptor, cotletul de porc îl păzim 40 de minute, până se coace și prinde culoarea chihlimbarului. Si cum se cuvine la Țara Moldovei, ideile progresiste se descâlceau cu veșnicul ajutător al minții românului, vinul de Odobești și Panciu, de Cotești sau Huși.

A rămas nepoților suspinul scăpat de dumnealui Nicolai Verdeanu, în adunare :

  • „Fraților!… eu nu sunt beat de vin, sunt beat de amor pentru patrie!”

Kera Calița

 Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism