Crap cu masline

Azi 29 Septembrie, Kera Calița vă dă spre gatire o rețetă ce-a trebăluit-o ieri numită „Crap cu masline”:

Crapul se recomandă în lunile februarie – martie, în luna aprilie carnea crapului iși pierde din suculență, desigur, vorbim de peștele de apă curgătoare, dacă se folosește crap de eleșteu ușor de găsit tot timpul anului. Pentru dispariția gustului de mal, se dă să bea peștelui încă viu, imediat după prindere, două linguri de oțet, preferabil oțet din mere. Se folosește un crap de minimum 3 kilograme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adjuvantele:

  • 250 grame de făină;
  • 100 mililitri ulei de măsline;
  • una legătură de mărar și una legatură de patrunjel;
  • 100 grame măsline verzi fara sâmburi;
  • usturoi – o căpățână;
  • 100 grame icre curațate și spălate;
  • 500 grame ceapă si o lămâie;
  • 10 grame piper măcinat și 20 grame boabe ( Piper nigrum );
  • 10 grame semințe de annatto ( Bixa orellana );
  • Câteva boabe de capere ( Capparis spinosa );
  • 10 grame de sare de mare;
  • câteva frunze de dafin ( Laurus nobilis );
  • paprika roșu ( Capiscum annuum ), câteva vârfuri de cuțit, sau, la nevoie, înlocuit cu pulbere de ardei iute de Cayenne ( Capiscum frutescens ).

Crapul curătat se umple cu măsline, ceva usturoi, icre bătute cu lapte, sare și piper măcinat. I se coase burta, cu grijă, carnea de pește este fragilă. Se așează în tava, pe un pat de ceapă tăiată în felii delicate, se adaugă verdeața si lămâia tăiată felii și toate mirodenile. Se dă la cuptor încins, având grijă să-l ungem din când in când cu sosul ce se formează în tavă.

Nu după multă vreme, felul armatorilor este gata. Se poate aduce la masă și rece, de asta dată garnisit cu o ramură de cimbru.