Corvină la cuptor cu creveţi şi piurea de ţelină

 

În saloanele Vienei, candelabre melancolice îşi înecau scânteierile şi aleanul în unda Dunării albastre; iar tinerii ofiţeri imperiali îndrăzneau să bată din carâmbi în faţa nubilelor prinţese ieşite la primul lor bal adevărat. Tremurau ca oglinzile mărilor, zecile de feluri de preparate pe mesele încrustate cu sidef şi opal, dar, numai unul închipuia gustul Mediteranei; corvina întreagă la cuptor ce plutea şi ea pe tăvile cu toarte răsucite peste doriţii creveţii şi piureaua de ţelină.

Dansează soarele? Dansează marea? Dansează speanţa? Nu, dansează epistola cu reţeta corvinei de 4-5 kg întocmită din 1,5 kg creveţi, 150 grame unt, 3 bucăţi ţelină de mărimea gutuiei, 10 grame busuioc, 5 grame praf de sumac, 5 grame rozmarin, 5 grame salvie verde, 5 grame curcuma pulbere, 7 frunze de dafin, 5 grame sare, 10 grame piper alb, 150 ml ulei de măsline, 100 ml cognac, 5 grame ghimbir ras, 200 ml vin alb sec. Toate mirodeniile se împreunează în pisălogul greu de aramă, şi pilugul îşi face treaba ajutând la marinada cu care se unge apăsat peştele curăţat şi spălat şi pe dinăuntru şi pe dinafară lăsându-se la rece cel puţin o jumătate de zi. Cuptorul se încinge, tava tapetată cu ulei, plină cu peştele ce poartă pe spinare foi de dafin, gâlgâie în vinul de Provence copt la cuptor timp de 45 de minute la 160 de grade. Vorbele s-au înmuiat, mirosul începe să dea târcoale, totul e potrivit ca o cheie în broască.

Pe plita încinsă lungă cât pofta, într-o tigaie subţire şi uşoară se prăjesc în unt creveţii cât ai clipii de 40 de ori din ploape şi se sting cu cognacul franţuzesc. Piureaua de ţelină fiartă şi frecată cu unt, potivită din sare, piper alb şi curcuma, desăvârşeşte garnitura peştelui.

Cei zece ofiţeri îngalonaţi din jurul platoului cu îmbietoarea corvină oblojită de galbina piurea de ţelină şi creveţii cei roz din care ieşeau aburi parfumaţi de mirosnuri stăpânitoare, gustau în grabă, căci gândurile lor pluteau peste valuri, mazurci şi contradansuri.

Cântecul încetişor al walkiriilor se strecoară printre straiuri, dans, bucate şi în sfârşit înţelegi deşertăciunea vorbelor despre iubirile bălaiei Loreley.

Kera Caliţa

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism