Cornulețe fragede cu smântână umplute cu rahat

 

În anul 1848 poporul s-a adunat pe 15 iunie pe Câmpia Filaretului spre proclamarea constituției și sfințirea stindardelor naționale. Guvernul, clerul, garda națională și poporul au jurat solemn pe constituție. Iar clubul oamenilor de presă (pe atunci numit mai modest corporația tipografilor) a împărțit dintr-un car cu boi împodobit cu panglici tricolore foi volante cu poezele patriotice și cornulețe cu rahat turcesc.

Elemente: 250 grame unt proaspăt, 250 grame smântână, 500 grame făină, puțină sare, o păstaie de vanile și 300 grame rahat turcesc de toate culorile.

Misterul rețeptului este să-ți oprești timp cât mai lung, să frămânți bine aluatul, să-l strângi, să-l întinzi iarăși de cinci, șase ori. Se lasă coca la rece o oră, după care se întinde cu vergeaua aluatul, se strânge iarăși de câteva ori și se dă la rece. Timpul să treacă fără să te gândești la el, la griji, la socoteli.

Cu supunere și îngăduință, întinzi aluatul subțire ca o muchie de cuțit, îl tai fâșii în așa fel ca din pătrate să ajungi la triunghiuri (adecă se taie pătratul în două). Fiecare triunghi se umple cu rahat, se răsucesc în formă de cornuleț, nici al abundenței, nici al vânătorilor, poate al sfinților din ceruri.

De acum Libertatea,

De acum Fraternitatea,

Prin toată România

Eterne vor domni.

Tiparul este liber,

El le va sprijini.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism