Coptură de orez cu sirop de zmeură

Pe la 1804, Constantin Ipsilanti a dat anaforea că nimeni nu mai are voie să  facă case cu cicmale, care acopereau lumina uliței și zăticneau trecerea carelor. Cicmalele, erau zidirile făcute deasupra parterului, ieșite în afară spre mijlocul uliței, cu ferestre și acoperiș diferit de restul casei, modă adusă nouă de pe malurile Cornului de Aur. Se mai numeau sacnasiuri și odată cu ele a venit o modă; stăteai la priveală -să vezi îmbulzeala, colcăiala uliței- bând cafele, fumând ciubuc și mâncând un cofet. Tot de la Istanbul a sosit și zaharicalul numit coptură de orez cu sirop de zmeură făcută în chipul acesta:

se fierb 400 de grame de orez într-un litru și jumătate de lapte cu un vârf de sare și un baton – două de vanilie desfăcute în două. Într-o formă de porțelan, de alpaca, de vas cu turla, ce ai mai aproape, unsă cu unt fără calicie, se pune jumătate din orez, se toarnă peste el în mod egal sirop de zmeură (și în primul și-n al doilea strat de orez), se adaugă cealaltă jumătate de orez care se presară cu un strat bogat de ciocolată rasă amestecată cu zahăr. Se pune deasupra spuma a 8 albușe bătute cu 6 linguri zahăr vanilat și se coace la cuptor 20 de minute. Ce pregătire simplă dar ce înfățișare, ce simț și ce mireasmă are această coptură, chiar întrece visul oricărui cofetar.

În zilele noastre, după obiceiul Parisului, doritu-sa balcoane de cele noi, frâncești, dar vorbele tâlcuite și zaharicalele din vechile sacnasiuri s-au risipit în fum și nori numai la Jariștea Locantă aceste tabieturi sunt respectate cu mare strașnicie.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism