Clătite Marquise

Într-o seară de iarnă, de sfârșit de an, la 31 decembrie 1852, Teatrul Național din București s-a deschis onoratului public pentru întâia oară, în lumina strălucitoare a lumânărilor de seu, sub distinsa direcțiune a domnuilui Costache Caragiale.

Când s-a luminat de ziuă, la terminarea balului, lumea bună a Bucureștiului, a fost petrecută cu un bufet de cofeturi. Printre ele luceau și clătitele Marquise. Povestea lor e mișcătoare, nu numai pentru că sunt adorate de toate națiile pământului dar și pentru multele și feluritele chipuri cum sunt servite. Să se știe că ele trebuiesc făcute cât se poate de subțiri, bine coapte și fără multă grăsime, este nevoie să se gătească cu câteva clipe înainte de a fi mâncate și fiecare foaie de clătită, după ce s-a prăjit, se așează pe o pânză curată să se scurgă bine grăsimea.

Cantități : la un ou se pun doar 50 de grame făină fină, cernută, puțină sare, 25 grame unt și 150 ml de lapte rece, nefiert ( în lipsă, apă cu bule sau sifon).

Secretele curg; făina întotdeauna se pune puțin câte puțin, ouăle se bat separat până când albușul se face zăpadă și gălbenușul se face cremă, pe urmă se adaugă laptele. O altă taină: compoziția clătitelor se lasă cel puțin 3-4 ore să se repauzeze iar vasul în care se prăjesc se unge cu o pană înmuiată în ulei (înainte vremuri, tigaia se ungea cu șoric de porc, partea cu grăsime).

La clătitele Marquise proporțiile sunt următoarele: 125 de grame făină, 20 de grame de zahăr tos, 2 ouă, sare, 150 de grame smântână, 150 de grame alune și 75 de grame zahăr pudră. După ce se fac clătitele cu aceste cantități, se coc și se umplu, după ce au fost stropite cu unt, cu alune prăjite pisate și pudrate bine cu zahăr se împăturesc în patru și se aduc la masă calde, veșnic ca un triumf al gazdei.

La Teatrul Național au urmat să se joace la lumina lumânărilor de spermanțet, toate piesele Parisului, ale Londrei sau Vienei, piese de dor și de amor, spre luminarea minților și rafinarea simțirii poporului român.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism