CIORBĂ DE POST DIN FASOLE ALBĂ USCATĂ

Într-o frumoasă dimineață, Măritul Pașă de Rusciuc avut-a o idee ingenioasă. Luminata împărăție europeană să-și găzduiască toți dovediții calpurzani și pezevenghi (hoți și tâlhari) și să-i întemnițeze beiul lor necredincios la ei acasă.

Pașa de Rusciuc, dă chiar și o sută de pungi de țechini cu zimții buni să-și facă temniță de zid (pușcărie) pe malul lor, lângă mamele ce i-a născut.

Să-i hrănească cu ciorbă de post din fasole albă uscată, și mai dă povețe Pașaua despre rețetă, să ajungă pentru un grup de 12 inși.

Doze: 1,3  kg fasole albă uscată; 2-3 morcovi frumoși; 3 cepe mari nevătămate; 3 ardei grași voinici cu cotor cu tot, un cartof ales mare; despicați să-și i-a gustul; o legătură de tarhon cu tulpine și frunze; o legătură leuștean, o lingură de sare și piper negru;

De cu seara fasolea se pune la înmuiat într-un căzănel, a doua zi se aruncă apa fără păreri de rău, se pune la fiert cu apă proaspătă rece și se lasă să mormăie cu bulbuci aproape o jumătate de ceas, după care se scurge cu grijă fasolea să nu te opărești. Travaliul se repetă de 2 ori. Abia acum, când boabele sunt bine fierte și untoase, cu o supieră aruncăm cojile strânse pe deasupra, ne repezim cu cepele, morcovii, ardeii grași, un cartof alb întreg, tarhonul odorant și când fiertura este isprăvită, ne lepădăm de sare, piper și leușteanul tăiat mărunt.

Neștiute sunt căile lui Allah și multe sunt minunile Lui, darul a fost refuzat nesmintit și iată cum Pașa de Rusciuc a rămas fără de pușcărie străină în țara lui. Pârcălabii europeni, prea se semețiseră peste putere și măsură.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism