Chec cu nucă, rahat, stafide și cacao

 

Acolo, unde calea Șerban Vodă  se întretaie cu șoseaua Viilor, mitropolitul Filatret al II-lea a pus de s-a construit un chioșc de priveală, unde fântâna era mare cât o casă cu două etaje și pe tavan erau săpate în marură albă cele 12 semne ale zodiacului. Peste liniștitul loc al mitropolitului Filaret, pe câmpia Libertății unde la 1848 căuzașii au pornit cu revoluția de l-au scos din scaun pe Vodă Bibescu.

Soțiile neguțătorilor din mahalaua Mitropoliei, le urau revoluționarilor izbândă având în mână tablale cu prăjituri numite după englezi plum-chec, iar după români chec. Știau să le potrivească din roadele pământului, să le dospească , să le coacă, dar să le și servească cu un surâs de libertate.

Materii prime : 8 ouă, 300 grame unt, 300 grame zahăr, 400 grame făină, 100 grame stafide, 100 grame nuci, 100 grame rahat, 50 grame cacao, zeama și coaja de la o lămâie mare, un praf de copt și șofran.

Se freacă untul cu zahărul cu putere, până se topește zahărul și pe rând se pun cele 8 gălbenușuri, apoi zeama și coaja de lămâie rasă, stafidele, făina puțin câte puțin cu măsură, praful de copt, tot învârtind bine și cu rost. Se adaugă albușurile bătute ca pentru bezea, șofranul, nucile, rahatul. Împărțim compoziția în trei forme: un chec îl facem alb ca ziua, unul negru ca noaptea cu cacao și al treilea jumătate zi, jumătate noapte. Formele să fie bine unse, presărate cu făină, cuptorul să fie la foc potrivit, se taie rece, în felii care se pudrează cu zahăr vanilat.

Și în acest loc Primăria a ridicat, hăt mult încoace, cam peste 150 de ani, Fântâna Zodiacului cu cele 12 zodii săpate în piatră, așa cum o vedem și astăzi.

Să fie zodiile „noastre” o amintire a zodiilor „mitropolitului Filaret” sau ni s-a strecurat din nou un simplu „memento mori”: toate cele lumești sunt trecătoare, numai stelele sunt eterne.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism