S-au spus povești despre iubirile extravagante ale Londrei, de cele triste din mansardele de la Sacre Coeur, de focul arzător al Sevilliei, sau despre dulcea tristețe a Veronei.
S-a spus povestea „recetei” brânzei de capră în ulei de măsline și mirodenii, recetă urcată pe corăbiile mărilor Mediteranei cu care s-au cucerit războaie, insule și peninsule, aur și măriri.
„Doze” : brânză de capră – 2 kg; ulei de măsline -1 litru; bazilicul – 2 lingurițe cu vârf; coriandru boabe – 2 lingurițe cu vârf; piper nigrum – 3 lingurițe și anason stelat – 3 lingurițe cu vîrf;
Toate aceste doze se amestecau odată cu brânza tăiată cubulețe, se conservau cu puțină salitră în gavanoase și acest fel de gustare ținea prospețime și savoare luni și luni de zile, chiar ani.
Marinarii, pe corăbii, îndestulați, repetau în toate nopțile cu luna :
Amor amoraș viclean
Învață-mă să fac bani,
Să fur cloșca de pe ouă,
Să plecăm la Marmara
Cu banii la teșcherea.
Kera Calița
Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile Bucatarescu, Antena Satelor, Vacanțierul, Carnete, Gastroart și Presa de Turism