Borș de pește mânăstiresc

În 1796, curtea domnitorului Alexandru Moruzis, s-a retras la fereală în pădure, la mânăstirea Cotroceni.

Într-una din zile, beizadelele Dimitrios, Nikolaki și Gheorghios, la preumblarea prin pădurea mânăstirii, luminați de Panaghia, au găsit un izvor cu apă limpede și curată ca apele Trapezuntului.

La așa descoperire, călugării mânăstirii Cotroceni au pus la foc în cuhnia zidită de cărămidă peste cărămidă, cu hornul înalt de 14 metri, un borș de pește din crap lucios adus de la Dunărea cea lată.

Crapul de 9 kg încă se zbătea când solzii în culori de argintiu și sidefiu s-au răzuit cu un cuțit lat, bine pilit. Alături cazanul bisericesc s-a umplut cu apă, o lingură de sare grunjoasă unde s-au trântit:cozile rămase de la șalăul adus c-o zi înainte, coada de la crap și pe deasupra 2 kg de cărășel. Când au fiert bine s-au strecurat toate printr-o sită mai rară să curgă peștele fiert fără oase.

Într-o șaică se fierb legumele abia culese din grădină: 2 morcovi mari, 2 țeline mijlocii, 3 ardei grași cu cotor cu tot, 3 cepe sănătoase și tulpinele de la 3 legături de leuștean. După ce au fiert se pun 2 litri de borș de tărâțe, zeama strecurată și căpățâna de somn în greutate de 4 kg. Când au bolborosit toate, blajinii călugări, au adăugat 2 linguri mari de mujdei de usturoi, un polonic de oțet și au mai fiert ciorba un sfert de ceas; făcând semnul crucii au presărat frunzele de la 3 legături de leuștean.

Candele de bronz pâlpâiau și luminau icoanele de pe pereții trapezei și domnul Alexandru Moruzis, minunat de norocul luminaților coconi, a dat hrisov, și Cișmeaua s-a numit a Beizadelelor, loc de dănțuială și încântare pentru locuitorii orașului.

Până s-a scris hrisovul, domnul, coconii și invitații, toți în număr de 12, au sorbit cu nesaț borșul de pește alături de o mămăligă mare galbenă ca lumânările din mânăstire, ardei lungi, verzi și iuți, fericiți de Cișmeaua Beizadelelor și plini de mulțumirea gustului lumesc al zamei de pește.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism