BAL MASCAT CU TOMBOLĂ – 3 ianuarie 2019

Pe vremea lui Ioan Vodă Caragea la începutul anului 1812, au apărut în Vechii București, primele cluburi evropenești, primele saloane pentru baluri, unde se întâlneau oamenii de lume mai emancipați pentru a sorbi un fin coniac, a juca fel și fel de jocuri de cărți, a dansa, dar și baluri caritabile, cum ar fi Balul Obolului (chermese) pus la cale an de an în sala Teatrului Național, de către dumneaei Elena Pherekyde.
La Balul Caliței, pe sunetele valsurilor sosesc la mese hors d’oeuvres în separatoarele acelei subțiri lumi de la seratele mondene:
pesquero… zacuscă de somn
unt de sardele
icre de Isaccea
rulou de somon cu spanac
popiotte de salău
batog de crap
măsline kalamata și crude „vegetalii”.
Balurile mascate, se țineau de obicei în zilele de joi și duminică, în reședințele boierești. Cele mai strălucitoare astfel de petreceri erau cele de la „hotelul” Prințului Bibescu, balul mascat de la Operă, balul de la Palatul Șuțu și balul lui Ion Marghiloman.
Azi drumul spre balul masque se face la Jariștea Locantă în mahalaua „de cheag” a negustorimii bucureștene ce așează pe masă la felul doi
piept gros de curcan pe varză călită lângă, cu mămăligă și ardei iute și două cotlete de berbecuț la cuptor
Țuicile bătrâne cu miros de prune se beau din țoiuri la gustare, pe când la faimosul curcan curg vinuri albe și roșii de la cramele Rătești, cu damf de flori de soc înflorite.

Cabaretul Jariștea se dă pe față cu dansuri și contradansuri cu frumoase Briseide ce invită onoratul public la tangouri argentiniene- romanțe și muzichie lăutărească, Taraful Crailor de Curtea Veche se tânguiește pe „viu”, ascuțind uneltele muzicale pe glasul Gabriellei Haraza – folclorul mexican este la el acasă cu Ana Maria Petre și Fredi Camacho- iar despre Doru Tufiș cu vechile lui melodii se știe…de demult.
„Tombola mostră ce învârtea toată noaptea roata norocului”
a trecut prin timp pe scena Caliței cu bilete câștigătoare reprezentate de obiecte de artă de la doamnele inimoase din înalta societate de odinioară. Biletele câștigătoare sunt în număr de 7.
Norma eleganței desăvârșite la desert se supune printr-o ilustrisimă – tartă cu fructe „patenta Jariștea” lângă cafele Arabica, ceaiuri verzi sau negre, multe sucuri de portocale și merișoare, după mofturi.
Înainte de anul 1800 sunt consemnate balurile lui Ienăchiță Văcărescu, animate de personaje pitorești multe din ele purtând măști ca la Veneția. Azi vom purta măști pe față ( din partea casei Jariștea) petrecând pentru a alunga spiritele rele, blestemele și „toate boalele”.

Calița ot Jariștea