Păstrăv cu nuci

Aici la locanta Jariștea, împreună cu bunul prieten Dan Boerescu făceam cunoscută publicului, rețeta numită “Păstrăv cu nuci”, pe care v-o dăruiesc. Proviantul de trebuință pentru patru meseni pescari:- 4 păstrăvi măricei, de curând prinși;
– 100 grame miez de nucă mărunțită și pisată;
– 50 grame de pesmet;
– O legatură de pătrunjel;
– Una căpățână de usturoi;
– 200 mililitri ulei de măsline;
– 100 grame faină;
– Câteva cuișoare (Syzygium aromaticum);
– 10 grame sare de salină.
Păstrăvii, preferabil din apele sălbatice, se spală, se curată, se dau cu sare și se tăvălesc prin făină.
Se prăjesc în 100 mililitri ulei de măsline. Alături, în ulei de măsline, se prăjesc pesmetul, nucile și cuisoarele, până ce se formează o pastă.
Se iau de pe foc.
Se amestecă bine cu pătrunjelul și usturoiul foarte bucațit.
Acum, cu mare grijă spre a nu rupe păstravii, se indeasa burta acestora cu umplutura trebăluită.
Ce ramane se pune deasupra peştelui, și se obține o tipsie ce poate fi ornată în fel și chip.
Acest feliu este obicinuit pre malurile Ohridului.